Είναι ήδη γνωστό πως την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα η ισορροπημένη διατροφή να είναι αρκετά σημαντική.

Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συνήθης κατά την κύηση και σηματοδοτεί την ανεπαρκή έλλειψη σε σίδηρο που είναι αναγκαίος για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Η έγκυος χρειάζεται περίπου 1 gr σιδήρου συνολικά στην εγκυμοσύνη. Από αυτό το γραμμάριο, τα 300 mg μεταφέρονται απευθείας στο έμβρυο και τον πλακούντα, ενώ τα υπόλοιπα 500mg χρησιμεύουν για την παραγωγή επιπλέον ερυθρών αιμοσφαιρίων.

​Τα 200 mg που απομένουν, αποβάλλονται από το σώμα, κυρίως μέσω του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμού, οι απαιτήσεις σε σίδηρο την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 27mg/ημέρα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αναιμία στην εγκυμοσύνη;

Ασφαλώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας συμβουλεύσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.

Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή η οποία συμπεριλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη της αναιμία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τροφές αυτές είναι:

  • σπανάκι: 3 mg σιδήρου ανά 1/2 φλιτζανιού
  • αποξηραμένα φρούτα όπως ροδάκινο, σαφίδες κ.α.: 1 mg σιδήρου ανά 1/4 φλιτζανιού
  • παντζάρια: 1 σιδήρου ανά φλιτζάνι
  • μπρόκολο: 0.7 σιδήρου ανά φλιτζάνι
  • όσπρια όπως φασόλια, αρακάς κ.α.: 4 με 6 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι
  • αυγό (ο κρόκος): 1 mg σιδήρου
  • κόκκινο κρέας: 2 με 3 mg σιδήρου ανά μερίδα
  • τόνος: 1 mg σιδήρου ανά μερίδα
  • βρώμη: 2 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι