Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, είτε είναι γλυκιά είτε πικρή είτε ακόμη και αλμυρή.

Πόση σοκολάτα όμως είναι το επιτρεπτό όριο για ένα παιδί; Και ποια είναι τα όρια μεταξύ απόλαυσης και εθισμού;

Μια απορία που έχουν όλες οι νέες μαμάδες, όταν το παιδί τους αρχίσει να καταναλώνει στέρεες τροφές και γλυκαντικές ουσίες.

Πριν δώσουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, πάμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη λατρεία μικρών και μεγάλων.

Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας;

Η σοκολάτα συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους. Περιέχει τρυπτοφάνη η οποία βελτιώνει τη θετική διάθεση.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με υπέρταση.

Συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης της πλάκας και αποτρέπει την τερηδόνα.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αποφυγή ασθενειών.

Η μαύρη σοκολάτα έχει συστατικά που είναι ωφέλιμα για το δέρμα των έφηβων παιδιών.

Επίσης, είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η σοκολάτα δρα ως διεγερτικό και δίνει ενέργεια.

Σε ποια ηλικία μπορούν να φάνε σοκολάτα τα μωρά;

Αυτή είναι σίγουρα μια απάντηση που μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας τη δώσουν, κατά γενική ομολογία όμως τα μωρά μπορούν να καταναλώσουν σοκολάτα μετά τον 24ο μήνα από την γέννησή τους και αυτό γιατί το πεπτικό σύστημά τους μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά για να το επεξεργαστεί.

Πόση σοκολάτα κάνει να τρώνε τα παιδιά;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων.

Συστατικά που περιέχει η σοκολάτα

Συνήθως η σοκολάτα περιέχει: πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο, καφεΐνη, χαλκό και φυτικές ουσίες με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

Προκαλεί η σοκολάτα ακμή, τερηδόνα, αλλεργίες ή ημικρανίες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρα όχι μιας και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Ακμή: Μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ σοκολάτας και ακμής.

Τερηδόνα: Έρευνες δείχνουν ότι τα βλαβονοειδή μπορεί να προστατεύουν την επιφάνεια των δοντιών από ανάπτυξη μικροβίων.

Αλλεργίες: Η αλλεργία στην σοκολάτα έιναι από τις πιο σπάνιες. Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργία σε κάποιο σοκολατούχο προϊόν, θα πρέπει να ελέγξει όχι μόνο το γάλα που περιέχεται μέσα αλλά και τα υπόλοιπα υλικά όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.λ.π..

Ημικρανίες: Έρευνα και στοιχεία δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να δράσει όχι μόνο ως φάρμακο κατά της ημικρανίας, αλλά και ως προστατευτικός παράγοντας, μειώνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα ημικρανίας για ένα χρονικό διάστημα.

Πώς θα διαλέξετε σοκολάτα και πώς μπορείτε να τη σερβίρετε στα παιδιά σας

Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, δεν προκαλεί εθισμό και πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες σας προτιμήσεις όταν βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τις σοκολάτες. Μια συσκευασία με 75% κακάο είναι η καλύτερη επιλογή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν πάλι δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας ένα “καθαρό” κομμάτι σοκολάτα, τότε δοκιμάστε να του φτιάξετε ένα υπέροχο και πεντανόστιμο κέικ με σοκολάτα, ένα smoothie, μπισκότα που θα προσθέσετε μέσα κομματάκια σοκολάτας, ακόμη και μπάρες δημητριακών.