Αρκετές προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα αποκαλύπτουν ότι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους και ελέφαντες μεταξύ 280.000 και 700.000 ετών πριν.

Η παλαιότερη τοποθεσία απωθεί την παλαιότερη γνωστή παρουσία ανθρωπίνων στην περιοχή έως και 250.000 χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αρχαίος ανθρωπίνος (ένας όρος που περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τους προγόνους μας) χρησιμοποιούσε την τοποθεσία, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι επρόκειτο για αρχαϊκό Homo sapiens.

Σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας, το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιγνίτη στην Ελλάδα.

Αν και οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι η τοποθεσία φιλοξενούσε αρχαία απολιθώματα, ελάχιστες στοχευμένες ανασκαφές είχαν πραγματοποιηθεί.

Πρόσφατα, όμως, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ξεκίνησαν μια πενταετή ανασκαφή για να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο των χώρων της Μεγαλόπολης.

Η εξορυκτική δραστηριότητα αποκάλυψε πέντε νέες τοποθεσίες στη λεκάνη, οι οποίες «εξέθεσαν τα απολιθωμένα ιζήματα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, αποκαλύπτοντας έτσι παλαιότερα υπολείμματα», είπε στο Live η Κατερίνα Χαρβάτη , παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία και επικεφαλής του έργου. Η επιστήμη σε ένα email.

Η πιο πρόσφατη τοποθεσία, το Choremi 7, που χρονολογείται πριν από περίπου 280.000 χρόνια, έδωσε λίθινα εργαλεία καθώς και οστά ελαφιών με ενδείξεις κομμένων σημαδιών.

Ο Τριπόταμος 4, ηλικίας 400.000 ετών, είχε μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων και στοιχεία για νέες μεθόδους επεξεργασίας πέτρας σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθεσίες.

Οι τοποθεσίες αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου (πριν από 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Marathousa 2 που χρονολογείται πριν από 450.000 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία ότι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς σκότωναν και πιθανώς έτρωγαν ιπποπόταμους, καθώς μέρος ενός σκελετού ιπποπόταμου είχε σημάδια κοπής από πέτρινα εργαλεία.

Μια κοντινή τοποθεσία, η Μαραθούσα 1, δείχνει στοιχεία σφαγής ελεφάντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!