Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Gautam Adani είναι μερικά από τα ονόματα που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. 

Ο ανιψιός και κληρονόμος του Ιουλίου Καίσαρα, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος, είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μερικοί λένε ότι ο Mansa Musa, ο βασιλιάς του Timbuktu, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς ο πλούτος του ήταν προφανώς πολύ μεγάλος για να μετρηθεί – ακόμη και οι σκλάβοι του ήταν ντυμένοι στα χρυσά. Έτσι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “δεν ξέρει τι έχει”, αφού δεν μπορούσε να μετρηθεί η περιουσία του καθώς ήταν αχανής.

Ωστόσο, ο εκπληκτικός πλούτος του Aυγουστου μπορούσε να μετρηθεί. Κατείχε προσωπικά το ένα πέμπτο του πλούτου μιας αυτοκρατορίας που αντιπροσώπευε περίπου το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος όλου του κόσμου.

Φυσικά, ο προσδιορισμός του πλούτου των αιώνων του παρελθόντος είναι ελάχιστα ακριβής επιστήμη… Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όπως είπαμε δεν μετριέται ακριβώς…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πλούτος στις πρώτες περιόδους ήταν συνδεδεμένος με τη γη ή με ολόκληρες αυτοκρατορίες οπότε αυτό ήταν ένα “μέτρο” αμφίβολο. Επίσης, τα αρχεία συχνά υπερβάλλονται ή βασίζονται στην προφορική ιστορία.