H 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο  Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Το έθιμο είναι να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά κάθε χρόνο σε αυτή τη γιορτή, αλλά γνωρίζουμε το λόγο που συμβαίνει αυτό;

Το έθιμο αυτό έχει πολλές ερμηνείες.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, αφού ήταν μια εύκολη και οικονομική επιλογή που μπορούσαν να ετοιμάσουν εύκολα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Ο μπακαλιάρος εμφανίστηκε κατά την περίοδο των Βίκινγκς, γύρω στο 800 μ.Χ. και οι Βάσκοι κατά το Μεσαίωνα ανέπτυξαν το εμπόριο του, καταφέρνοντας να το διατηρήσουν για αρκετό καιρό, κάτι που ήταν ζωτικής σημασίας για τα ταξίδια τους.

Ο μπακαλιάρος έγινε γνωστός στην Ελλάδα κατά τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Άλλη θεωρία συνδέει το έθιμο με τη νηστεία της Σαρακοστής.

H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Το ψάρι θεωρείται καθαρό και επιτρέπεται, ενώ και η σκορδαλιά χωρίς λάδι ή ζυμαρικά είναι κατάλληλη για νηστεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα νησιά μπορούσαν να βρουν πάντα εύκολα φρέσκο ψάρι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η προφανής επιλογή.