Η Σλοβακία θα ξανανοίξει την Παρασκευή τα μη απαραίτητα καταστήματα και ορισμένες υπηρεσίες για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ενώ την ίδια ώρα θα επεκτείνει ένα λοκντάουν για τους υπόλοιπους και θα κλείσει ορισμένα σχολεία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βλαντίμιρ Λενγκβάρσκι.

Ο Λενγκβάρσκι επιδίωκε να παραταθεί το γενικό λοκντάουν έως τη 16η Δεκεμβρίου και να το χαλαρώσει για τους εμβολιασμένους από τη 17η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, που θέλει να εντείνει την έκκληση για εμβολιασμό σε μια χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης στην Ευρώπη, επέλεξε να χαλαρώσει τους κανόνες τώρα για όσους έχουν εμβολιαστεί και να τους παρατείνει έως την 9η Ιανουαρίου για τους υπόλοιπους.

Όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, είπε σήμερα ο Λενγκβάρσκι.

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους στο επόμενο στάδιο, από την 25η Δεκεμβρίου, όμως τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως έως τη νέα χρονιά.

Σε άλλα αυστηρότερα μέτρα, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, όπως και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης το διάστημα 13-17 Δεκεμβρίου, δηλαδή την τελευταία πλήρη εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.