«Πώς βλέπει ο κόσμος τις εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή» είναι ο τίτλος ενός εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ φιλοξενεί σχόλια και εκτιμήσεις από έξι χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η σχετική ανταπόκριση αρχίζει με μία επεξήγηση της ελληνοπρεπέστατης λέξης «kafenίa», διότι εκεί- επισημαίνει ο αρθρογράφος- πληθαίνουν οι συζητήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα «ελπίζει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 και να απελευθερωθεί οριστικά από την επιτροπεία των διεθνών πιστωτών. Για να γίνει αυτό απαιτείται πρωτίστως η συνεργασία της Γερμανίας. Για πολλούς Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ και ο αυστηρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούν την προσωποποίηση των περικοπών».

Ο ανταποκριτής της Rheinische Post υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες γερμανικές εκλογές, το 2013, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποκαλούσε την Άνγκελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη», λέγοντας ότι προκαλεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα. Στο μεταξύ ωστόσο «δεν έχει εξομαλυνθεί μόνο η προσωπική σχέση ανάμεσα στον Τσίπρα και τη Μέρκελ. Καθησυχαστική διάθεση επιδεικνύουν και η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η Μέρκελ έχει πέραση. Γι αυτό θα πρέπει να συμβιβαστεί τόσο με εκείνη, όσο ίσως και με τον (Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Αθήνα ελπίζουν ότι, αν δεν μπορεί να αποτραπεί ο Σόιμπλε, θα υπάρξει τουλάχιστον εξισορροπητική διάθεση από τους σοσιαλδημοκράτες σε περίπτωση συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Το φθινόπωρο ο Τσίπρας θέλει να επαναφέρει το ζήτημα των διευκολύνσεων για το χρέος. Ελπίζει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του SPD».