
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ανέφερε σήμερα πως θα προχωρήσει σε μια νέα ποσοτική χαλάρωση πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, οδηγώντας τα σε αρνητικό επίπεδο αν κριθεί αναγκαίο αλλά και της επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών του νέο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα.
Τέλος, όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση προβλέπει πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 αλλά και όσο χρειαστεί για να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα.