Η καναδική κυβέρνηση επιτρέπει σε άτομα με καρκίνο τελικού σταδίου να καταναλώσουν νόμιμα ψυχεδελικά μανιτάρια στο πλαίσιο της φροντίδας που λαμβάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο της υπουργού Πάτι Χάτζντου, καθώς, για πρώτη φορά από το 1974, επιτρέπεται σε ασθενείς να λάβουν θεραπεία με ψυχεδελικά, σύμφωνα με τη TheraPsil, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει θέσει ως στόχο την πρόσβαση των Καναδών σε θεραπείες ψιλοκυβίνης.

Η Λόρι Μπρουκς, μία από τους τέσσερις ασθενείς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την έγκριση από την κυβέρνηση Τριντό. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν πάνω από 100 ημέρες έως ότου το αίτημα να λάβει το «πράσινο φως».

«Η αναγνώριση του πόνου και του άγχους που έχω βιώσει σημαίνει πολλά», δήλωσε η Μπρουκς εκφράζοντας την ελπίδα πως η απόφαση αυτή θα είναι «μόνο η αρχή και ότι σύντομα όλοι οι Καναδοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ψιλοκυβίνη, για θεραπευτική χρήση (…) χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση στην κυβέρνηση».

Ο Τόμας Χαρτλ, ένας από τους υπόλοιπους ασθενείς, είχε δηλώσει στο CTV News τον Ιούνιο ότι η ιδέα του αναπόφευκτου θανάτου του, τού είχε προκαλέσει καθημερινό άγχος, προσθέτοντας πως το φάρμακο που λάμβανε δεν βοηθούσε.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη, φυσική ψυχοτρόπος ουσία που βρίσκεται στα ψυχεδελικά μανιτάρια, ανακουφίζει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Σε μελέτη ερευνητών του NYU Langone Health, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος, αναφέρεται ότι ανάμεσα σε 29 ασθενείς που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη η οποία σχετίζεται με τον καρκίνο, η ψιλοκυβίνη, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, οδήγησε σε σημαντική μείωση του άγχους και της υπαρξιακής αγωνίας αλλά και σε «βελτιωμένη στάση» απέναντι στον θάνατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περίπου τρία έως σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, δεκαπέντε από τους ασθενείς παρουσίασαν «μακροχρόνιες βελτιώσεις», σύμφωνα με τη μελέτη. Πάνω από το 70% από αυτούς αποδίδουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους στην θεραπεία, κατατάσσοντας τις ως «τις πιο προσωπικά σημαντικές και πνευματικά σημαντικές εμπειρίες της ζωής τους», σύμφωνα με τους ερευνητές του NYU Langone Health.