
Απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις έδωσε το Κρεμλίνο, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εθισμένες στις κυρώσεις».
Συγκεκριμένα, έδωσαν την απάντηση τους στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε πέντε ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και στο Ινστιτούτο Ερευνών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας το οποίο συμμετείχε στην έρευνα για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκρινε ως αβάσιμους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «παρασκευής χημικών και βιολογικών όπλων» και έκανε λόγο για «θέατρο παραλόγου».
«Φυσικά, απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν ισχυρισμούς ότι ορισμένοι από τους οργανισμούς μας συμμετέχουν στην ανάπτυξη χημικών και βακτηριολογικών όπλων, πρόκειται για απόλυτη ανοησία», τόνισε.
Συνέχισε αναφέροντας πως η συμπερίληψη, στη λίστα, ενός οργανισμού με «ερευνητικές φιλοδοξίες», δημιουργεί υποψίες περί «ανοιχτού, ανεξέλεγκτου και αθέμιτου ανταγωνισμού».
Ερωτώμενος σχετικά με το τι εννοεί για τα περί εθισμού, εξήγησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν ούτε μία ημέρα χωρίς να επιβάλλουν ή προαναγγείλουν κυρώσεις κατά τρίτων.
Το ινστιτούτο Γκαμαλέγια ανακοίνωσε την Τρίτη πως έλαβε άδεια για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών του εμβολίου, σε διάφορα κρατικά ιατρικά ιδρύματα στη Μόσχα.
Στις δοκιμές θα λάβουν μέρος 40.000 εθελοντές άνω των 18 ετών. Η συμμετοχή κάθε εθελοντή θα διαρκέσει έξι μήνες από την ημέρα που θα λάβει το εμβόλιο.