
Νεκρή εντοπίστηκε σήμερα στην Ρώμη η Ροσάνα Ροσάντα, μία από τις προσωπικότητες που συμμετείχαν στα πολιτικά της χώρας, ενώ ήταν και από τους ιδρυτές της ιστορικής εφημερίδας Il Manifesto.
Διανοούμενη, με ευρύτατη πολιτική μόρφωση και όχι μόνο, η Ροσάντα στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προσφέροντας αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια σε φοιτητές, καλλιτέχνες και εργαζόμενους κατατρεγμένους από την χούντα, που είχε βρει καταφύγιο στην Ιταλία.
Μια από τις κύριες θέσεις της, ήταν ότι όποιος συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή, πρέπει να ξέρει και να αναγνωρίζει τα λάθη του.
Η «αιρετική» της στάση, είχε γίνει σαφής και στην περίοδο των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η τοποθέτησή της, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες, είχε κοινά στοιχεία με τις σταλινικές κατηχήσεις και το όλο κλίμα της αρχής της δεκαετίας του πενήντα. Παράλληλα, η «Il Manifesto» δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης με τα μέλη των «Brigate Rosse», για να σωθεί η ζωή του απαχθέντα χριστιανοδημοκράτη ηγέτη, ‘Αλντο Μόρο.
Τα τελευταία χρόνια, η Ροσάνα Ροσάντα παρακολουθούσε από «απόσταση ασφαλείας» τα πολιτικά γεγονότα της χώρας, της. Πιθανώς επειδή θεωρούσε ότι ήταν «Μια κοπέλα του περασμένου αιώνα», κατά τον τίτλο της αυτοβιογραφίας της.
Όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, υπογραμμίζει σήμερα ότι η συνέπεια και το βάθος της σκέψης της, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα, για όποιον συνεχίζει να πιστεύει στην κοινωνική χρησιμότητα και αναγκαιότητα της πολιτικής δράσης.