Τρεις υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Μπρατισλάβα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σλοβακία, μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω της κατάστασης με την Τσεχία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντουαρντ Χέγκερ την Πέμπτη (22/04).

«Σύμφωνα με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και την κατάσταση με την Τσεχία, τρεις υπάλληλοι της πρεσβείας της Ρωσίας στην Μπρατισλάβα, πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Σλοβακίας, μέσα σε 7 ημέρες», δήλωσε ο Χέγκερ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Πράγας να μειώσει τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών και θεωρεί ότι η Τσεχία επέλεξε τον δρόμο της διακοπής των σχέσεων.

Ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Γιακούμπ Κούλγκανεκ τόνισε νωρίτερα ότι οι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Ρωσία θα έπρεπε να επιστρέψουν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αριθμός του προσωπικού των μελών της ρωσικής πρεσβείας θα μειωθεί στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο τσέχικο.

Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι η σύνθεση της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα θα μειωθεί στο αντίστοιχο επίπεδο με τη διπλωματική αποστολή της Τσεχίας στη Μόσχα, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα υποστηρίζοντας πως η Ρωσία είχε ανάμειξη στις εκρήξεις του 2014, σε αποθήκες πυρομαχικών. Η Μόσχα κατηγόρησε την Τσεχία για ανυπόστατες κατηγορίες.

Σε απάντηση, η Ρωσία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» 20 υπαλλήλους της τσεχικής πρεσβείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!