Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNBC την Τετάρτη αφήνει υπόνοιες πως η Αμερική ίσως επιχειρεί να «εκμαιεύσει» μια διαπραγμάτευση από την Κίνα.

«Ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι οι κλιμακώμενες εντάσεις στο εμπόριο έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου, αλλά η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Ρος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o υπουργός παραδέχθηκε πως ο εμπορικός “πόλεμος” θα μπορούσε να καταλήξει “σε συμφωνία”, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι “όλοι οι πόλεμοι, ακόμα και αυτοί με όπλα, καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις”.

Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τέτοιου είδους συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Μαΐου ή αργότερα.

«Δεν θα προκαλούσε καθόλου έκπληξη εάν η έκβαση όλου αυτού είναι κάποιου είδους διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Ρος στο CNBC. «Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος για διαπραγματεύσεις που είναι τόσο περίπλοκες όσο αυτές».

Ο Ρος παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν θα πρέπε να εκπλήσσεται από την αντεπίθεση της Κίνας στο θέμα των δασμών. “Μου φαίνεται περίεργο που στη Wall Street είναι τόσο έκπληκτοι”, δήλωσε αναφερόμενος στο sell-off στα χρηματιστήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το αντίκτυπο των κινεζικών αντίποινων. Όπως ανέφερε, οι δασμοί της Κίνας αντικατοπτρίζουν “ζημιά” της τάξεως “μόλις” 0,3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.