«Όχι» στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταστήσει κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λιβύη αποφάσισε η κυβέρνηση της Τρίπολης. Η απόφασή της δεν θα επηρεαστεί από τα οικονομικά κίνητρα των Βρυξελλών.

Η επίσημη απόρριψη έγινε δια στόματος του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράζ και θεωρείται πλήγμα ιδιαίτερα για την Ιταλία, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στο λιβυκό καθεστώς.

Τον Ιούνιο, η Ιταλία, μετά και την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, πρότεινε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών από την Αφρική, θεωρώντας ότι η πρόταση θα μπορούσα να λειτουργήσει ενωτικά στη διχασμένη ως προς το μεταναστευτικό Ευρώπη.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε παράνομους μετανάστες που δεν θέλει η Ευρώπη»

Μιλώντας στη γερμανική Bild, ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την Ευρώπη που θέλει να φιλοξενήσουμε παράνομους μετανάστες που η ίδια δεν θέλει να δεχθεί».

Επίσης, ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν ακτιβιστές που προσπαθούσαν να διασώσουν μετανάστες.

«Σώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους από την ακτή της Λιβύης καθημερινά – τα πλοία μας είναι συνεχώς σε κίνηση» είπε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη έχει καταυλισμούς, που όμως δεν λειτουργούν ως ευρωπαϊκά hotspots που θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν την ακτοφυλακή της Λιβύης, παρέχοντας τεχνογνωσία.