Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ εξαιτίας της χθεσινής απόφασης της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Να σημειώσουμε ότι η Γερουσία των ΗΠΑ προχώρησε στην αναγνώριση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ τον Οκτώβρη είχε εγκριθεί από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το χρονικό του ψηφίσματος:

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Οκτώβρη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα με τον χαρακτηρισμό της δολοφονίας περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 ως γενοκτονία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά κατά των αμερικανών βουλευτών που στήριξαν το ψήφισμα και τους κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύονται την ιστορία στην πολιτική». Τον περασμένο Νοέμβρη ο γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η διαφωνία του Γκράχαμ ήρθε μερικές ώρες αφότου παρευρέθηκε μαζί με μερικούς ακόμη γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει ήδη αναγνωρισθεί από τη Ρωσία και από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την γενοκτονία υποστηρίζοντας ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και Αρμένιοι υπήρξαν θύματα των όσων συνέβησαν την περίοδο 1915-1917.