Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γνωστή ελληνική εφημερίδα, μίλησε μεταξύ άλλων για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας.

​Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η Τουρκία κάνει μια επίθεση η οποία δεν είναι μόνο κατά της Ευρώπης, αλλά αφορά επίσης τη Συρία, τη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να ανεβάσει εκ νέου τους εθνικιστικούς τόνους και να οδηγήσει τις εξελίξεις σε πόλωση.

​Προσωπικά με τον ίδιο τρόπο που υποστήριξα την Ελλάδα – και όχι μόνο ως φίλος του ελληνικού λαού- όταν ήταν σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, επειδή θεώρησα ότι βοηθώντας την Ελλάδα βοηθούμε την Ευρώπη να βρει σωστές απαντήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση γενικά, θα την υποστήριζα και τώρα».

​Σύμφωνα με τον ίδιο “για τις εντάσεις στη Μεσόγειο, δεν είναι ζήτημα υποστήριξης μιας κυβέρνησης ή μιας φιλικής χώρας, αλλά διασφάλισης της επικράτησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και της μείωσης των εντάσεων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Γαλλία πρέπει να είναι δίπλα στην Ελλάδα γιατί πρέπει να είναι με την πλευρά του νόμου”.

Για την απόκτηση από την Ελλάδα 18 Rafale, ο Ολάντ ανέφερε ότι “το ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει πωλήσεις εξοπλιστικών.

​Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο σε εμπορικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Είναι όμως, πολύ σημαντικό η Ευρώπη να λειτουργήσει με κοινό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τις φρεγάτες.

​Είναι απαραίτητο οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν τον ίδιο εξοπλισμό. Γι’ αυτό η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει το Rafale είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε αυτό το αεροσκάφος.

​Εγώ ο ίδιος το πρότεινα όταν ήμουν Πρόεδρος και πολλοί το έχουν αγοράσει, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, το Κατάρ. Αλλά μέχρι τώρα καμία χώρα της Ε.Ε. δεν το είχε κάνει για να μην εξοργίσει τις ΗΠΑ.

​Αναγνωρίζω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να οδηγήσει σε μια Ευρώπη άμυνας, η οποία δεν θα είναι απλώς ένας πυλώνας του ΝΑΤΟ, αλλά ικανή να κατασκευάζει εξοπλισμούς και να πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα έκανε εδώ το πρώτο βήμα. Και αύριο ορισμένες χώρες της Ένωσης θα θέλουν να κάνουν το ίδιο”.