Ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν «ελπίζει και πιστεύει» η Κίνα, όπως είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμπογκ, η οποία βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Τα λεγόμενα του Γουανγκ μετέφερε με ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σημειώνοντας ότι και η Κίνα κάποτε είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της επανένωσης της Γερμανίας.

«Για να διατηρηθεί η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, είναι απαραίτητο να αντισταθούμε σθεναρά στις αυτονομιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η «επιστροφή της Ταϊβάν στην Κίνα» ήταν σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Παρασκευή, η Μπέρμποκ είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Κίνας να ελέγξει την Ταϊβάν θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, σχόλια τα υποία υιοθέτησε και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν διοικείται δημοκρατικά ως κινεζική επαρχία, δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας και ένοπλων μέσων για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η κυβέρνηση του προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν απορρίπτει τη θέση της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι ενέκρινε σθεναρά τα σχόλια της Μπέρμποκ.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα εκτελεστικά τμήματα διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για την αλληλεγγύη τους προς την Ταϊβάν», ανέφερε.

Σε μια απόκλιση από τις πολιτικές της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αναπτύσσει μια νέα στρατηγική για την Κίνα για να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας, έως τώρα μια ζωτικής σημασίας εξαγωγική αγορά για γερμανικά προϊόντα.

Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Μπετίνα Σταρκ-Γουάτσινγκερ επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, ένα ταξίδι που η Κίνα κατήγγειλε ως «απαράδεκτο».

Το Πεκίνο πραγματοποίησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στις 8 Απριλίου γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωμένων χτυπημάτων ακριβείας με βομβαρδιστικά και πυραυλικές δυνάμεις, μετά την επιστροφή του Τσάι από το Λος Άντζελες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Κίνας.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει το εμπόριο, τις συναλλαγές και την επικοινωνία με τη Γερμανία για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και να προετοιμαστεί για έναν νέο γύρο σινο-γερμανικών διαβουλεύσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!