Βαθαίνει το αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αμερική, καθώς δεν εξελέγη νέος πρόεδρος, και η διχόνοια στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών έχει παραλύσει εντελώς τη διαδικασία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες, Πέμπτη 5/1, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο του σώματος.

Το φαβορί, ο Κέβιν Μακάρθι, δεν μπόρεσε να αναλάβει το αξίωμα έπειτα από την τρίτη συναπτή ημέρα διαβουλεύσεων και συνολικά 11 ψηφοφορίες. Οι εργασίες του σώματος επαναλαμβάνονται σήμερα, Παρασκευή 6/1. Ο Καλιφορνέζος πολιτικός έτεινε το χέρι στους περίπου 20 τραμπικούς βουλευτές της παράταξής του, προσφέροντάς τους ευρείες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις σε αίθουσες και διαδρόμους. .

Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του Grand Old Party, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους, καθώς χωρίς αυτούς ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί. «Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το ελαττωματικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της Μοντάνας Ματ Ρόζεντεϊλ στο ημικύκλιο.

Ο κ. Μακάρθι έχει ήδη δεχθεί ένα από τα βασικά αιτήματα των «ανταρτών», που ήταν να γίνει ευκολότερη η απομάκρυνση του «speaker», του προέδρου της Βουλής, από το αξίωμα. Αλλά η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να έχει αποκρυσταλλωθεί. Θα αποδειχθεί «λιγότερο σοβαρή» η κρίση από ό,τι το 1856; Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.

Έπειτα από έντεκα ψηφοφορίες, ο κ. Μακάρθι δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση. Χθες, δεν ξεπέρασε τις 201. Τίθεται πλέον το ερώτημα αν, και για πόσο, είναι βιώσιμη η υποψηφιότητά του. Μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ο κ. Μακάρθι δεν έχει, προς το παρόν, επίφοβο αντίπαλο.

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχιστούν ωσότου να εκλεγεί νέος πρόεδρος του σώματος. Η διαδικασία που κανονικά δεν θα διαρκούσε παρά ώρες δεν αποκλείεται να κρατήσει εβδομάδες: το 1856, είχαν χρειαστεί δυο μήνες και 133 ψηφοφορίες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε προχθές Τετάρτη «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!