Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χθες Τρίτη (21/7) ανακοίνωσε νέο σχέδιο για την επιβολή υψηλών δασμών στα εισαγόμενα γενόσημα φάρμακα, με στόχο την επαναφορά της φαρμακευτικής παραγωγής στο αμερικανικό έδαφος.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι τα γενόσημα φάρμακα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με μηδενικό δασμό έως την 1η Αυγούστου 2028.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όπως εξήγησε, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς επιβαρύνσεων.

«Από την 1η Αυγούστου 2026, όλα τα γενόσημα φάρμακα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν τελωνειακό δασμό 0% για περίοδο δύο ετών, μετά την οποία οι δασμοί θα αυξηθούν στο 100% για περίοδο ενός έτους και κατόπιν στο 200%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αποσκοπεί στο να ωθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην αμερικανική παραγωγή, αντί να διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες χώρες.

«Το μέτρο έχει σκοπό την επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, με την επιβολή κυρώσεων σε εκείνες τις εταιρείες που αποφασίσουν να μην κατασκευάσουν εργοστάσια και εξοπλισμό εντός της καθορισμένης προθεσμίας που τους έχει δοθεί», σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι η συγκεκριμένη πολιτική αποσκοπεί στην προστασία των Αμερικανών πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο που ισχύει για τα πατενταρισμένα και καινοτόμα φάρμακα.

«Η πολιτική για τα πατενταρισμένα, επώνυμα ή καινοτόμα φάρμακα, η οποία έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη, θα παραμείνει ως έχει.

Σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατασκευάζονται φαρμακευτικές εγκαταστάσεις σε επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί κανείς», ανέφερε στην ίδια ανάρτηση.

Η ανακοίνωση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την επιβολή δασμών 50% σε προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά, ενώ είχε ήδη ζητήσει από τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, να εξετάσει το καθεστώς των εισαγωγών γενόσημων φαρμάκων και να εισηγηθεί νέα μέτρα.