Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να συναντήσουν ομάδα Αφρικανών ηγετών προκειμένου να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές, αν και η θέση της Ουκρανίας είναι πως προϋπόθεση για οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο είναι η αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

«Οι συζητήσεις μου με τους δύο ηγέτες έδειξαν πως είναι αμφότεροι έτοιμοι να δεχθούν τους Αφρικανούς ηγέτες και να συζητήσουν για το πώς αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα τέλος», δήλωσε ο Ραμαφόζα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης στο Κέιπ Τάουν.

«Το αν αυτό θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν να δεχθούν την αποστολή στις πρωτεύουσές τους, τη Μόσχα και το Κίεβο, ανέφερε δήλωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντας, της Αιγύπτου, του Κονγκό και της Ζάμπιας.

Ο Ραμαφόζα είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία εξέφρασαν «επιφυλακτική» υποστήριξη στο σχέδιο και πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίσης ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">