Με θράσος που ξεπερνάει κάθε όριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε «δώστε μας τα 50 δισ. ευρώ θα είναι μία επένδυση»!

">

Το show ήταν μία γνήσια «αμερικανιά» εμπνευσμένη από το Hollywood, made by the Democrats, καθώς φρόντισαν να εμφανιστεί ο Β.Ζελένσκι με στρατιωτικό φανελάκι του ουκρανικού Στρατού για να «μιλήσει» στο υποσυνείδητο των Αμερικανών.

Με λίγα λόγια τον εμφάνισαν ως… ήρωα και αν μπορούσαν θα τον παρουσίαζαν και ότι πολεμάει αυτοπροσώπως στην πρώτη γραμμή του Μπάκχμουτ.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επανειλημμένως έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε εκφράζοντας την… ευγνωμοσύνη του στους Δημορκατικούς.

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι.

“Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους.”

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που θέλουν να «μαζευτούν» οι αμερικανικές «δωρεές» στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

«Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε.

Οι αποφάσεις του Κογκρέσου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μπορούν να σώσουν την Ουκρανία. «Ας ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε και ζήτησε την έγκροιση ακόμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.