Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ φέρεται να σχεδιάζει να ξεκινήσει τον δικό του αντίπαλο στο ChatGPT, ακόμη και όταν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «επικίνδυνες» δυνατότητες της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης – προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, για ακόμα μία φορά.

Η νέα αυτή συνέντευξη έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί έντονους διαλόγους καθώς ο μεγιστάνας της τεχνολογίας δείχνει να επιμένει σαν κάτι να ξέρει ότι ετοιμάζεται.

Ο Μασκ συγκεντρώνει ήδη μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης και συζητά με επενδυτές για τη διοχέτευση χρημάτων σε ένα παραγωγικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιζόταν άμεσα το ChatGPT του OpenAI, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι  άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Ωστόσο, το αφεντικό της Tesla και της SpaceX – αν και ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI – εξέδωσε μια τρομερή πρόβλεψη σχετικά με τις καταστροφικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson του Fox News που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα το βράδυ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, κακοδιαχείριση σχεδιασμού αεροσκαφών ή συντήρησης παραγωγής ή κακής παραγωγής αυτοκινήτων», είπε ο Μασκ σε ένα σύντομο απόσπασμα από τη συνέντευξη .

«Με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα – όσο μικρή κι αν θεωρήσει κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι ασήμαντη – έχει τη δυνατότητα καταστροφής πολιτισμού», πρόσθεσε ο Μασκ.

">

Η επιδίωξη του Μασκ για ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης εξετάζεται ενδελεχώς, δεδομένων των νουθεσιών του για την τεχνολογία.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ ενώθηκε με περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην υπογραφή μιας ανοιχτής επιστολής υπέρ μιας  εξάμηνης παύσης στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης .

Η επιστολή υποστήριξε ότι η παύση ήταν απαραίτητη για την προστασία του κοινού έως ότου αναπτυχθούν και ελεγχθούν κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη βιομηχανία.

Οι ειδικοί ανέφεραν πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της «προπαγάνδας και της αναλήθειας», της απώλειας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης «μη ανθρώπινων μυαλών που θα μπορούσαν τελικά να ξεπεράσουν σε αριθμό, να ξεπεράσουν, να ξεπεραστούν και να μας αντικαταστήσουν» και τον κίνδυνο «απώλειας του ελέγχου του πολιτισμού μας».