Όπως όλα δείχνουν το κεφάλαιο Μέρκελ στη Γερμανία βρίσκεται στις τελευταίες του σελίδες. Μετά το «χαστούκι» στο κυβερνητικό συνασπισμό στη Βαυαρία έρχεται κι αυτό στην Έσση στην οποία βρίσκεται και η οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, η Στουτγάρδη.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD αναμένεται να καταγράψουν απώλειες της τάξης του 10%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU θα κερδίσουν το 26% των ψήφων,ενώ από το 1970 έπαιρναν πάντα πάνω από 36%.

Δύσκολη προμηνύεται η ημέρα και για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, εκτιμάται ότι θα «προσγειωθούν» στο 20% από 30,7% το 2013.

Δείγμα ότι η εκλογική βύθιση του CDU είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είναι ότι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκυβερνούν στην Έσση με το CDU, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ποσοστό-ρεκόρ άνω του 20%.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν και ευρύτερες επιπτώσεις, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς θα αποτελεί το δεύτερο «καμπανάκι» για την κυβέρνηση της Μέρκελ, μετά και τις εκλογές στη Βαυαρία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το CDU όσο και το SPD υπέστησαν ραγδαίες απώλειες στις τοπικές εκλογές του Μονάχου, με την «καρέκλα» της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, να τρίζει συθέμελα.

Μεγάλος κερδισμένος από τις σημερινές εκλογές αναμένεται το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 12% από 4,1% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όπως και να’ χει, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος αυτής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτή την περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος. Έτσι οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.