Την επίτευξη συμφωνίας Σερβίας – Κοσόβου οριακά πριν την εκπνοή της παράτασης για την αντικατάσταση των πινακίδων ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για τώρα αποφεύγεται μία νέα πολεμική ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι οι Επικεφαλής Διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν σε μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για να επικεντρωθούν πλήρως στην πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεών τους» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, «η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας με τις ονομασίες των πόλεων του Κοσόβου και το Κόσοβο θα σταματήσει τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την επανεγγραφή οχημάτων» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, καταλήγοντας πως «θα καλέσω τα μέρη τις επόμενες ημέρες να συζητήσουν τα επόμενα βήματα».

Eπί της ουσίας Σερβία και Κόσοβο αποδέχτηκαν να αφήσουν την κατάσταση ως έχει. Το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά για την ώρα το κρύβουν κάτω από το χαλί.

">

Πάντως ο Σέρβος Πρόεδρος Α.Βούτσιτς πριν μερικές ημέρες ήταν σαφής: «Αν δεν αλλάξει η Πρίστινα την απόφασή της για τις πινακίδες θα γίνει κόλαση επί της γης».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για σερβική διπλωματική νίκη, καθώς η Δύση προωθούσε το Κόσοβο να επανεγγράψει τους Σέρβους οδηγούς δημιουργώντας τετελεσμένα με αυτό τον τρόπο ότι το Βελιγράδι αναγνωρίζει οριστικά πως το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και οι Σέρβοι που διαβιούν εκεί είναι πλέον Κοσοβάροι!

Στην Δύση κατανόησαν πως το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο και δεν ήθελαν τουλάχιστον τώρα που υπάρχει η ουκρανική σύγκρουση, ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ανάλογη βοήθεια στην Πρίστινα.