Η πρωτεύουσα του Καζακστάν αλλάζει εκ νέου όνομα. Τρία χρόνια αφότου αφότου άλλαξε το όνομα προς τιμή του προέδρου και η η Αστάνα έγινε Νουρ-σουλτάν, η πόλη αποκτά και πάλι το παλιό της όνομα.

O πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ συμφώνησε να αποκατασταθεί το προηγούμενο όνομα της πρωτεύουσας της χώρας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία βουλευτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ηγέτη της χώρας, Ρούσλαν Ζελίμπαν.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα, το 2019- μετά την αποχώρηση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ από την εξουσία- μία από τις πρώτες κινήσεις του Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ ήταν ήταν να δώσει το όνομα του προκατόχου του στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Ναζαρμπάγεφ, που ήταν επικεφαλής της χώρας για τρεις δεκαετίες, τόσο επί Σοβιετικής Ένωσης όσο και αφού έγινε ανεξάρτητη το 1991, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Αλμάτι στην Αστάνα το 1997.

Η κίνηση αυτή είχε αμφισβητηθεί ευρέως, λόγω της σχετικής απομόνωσης της πόλης στις βόρειες στέπες αλλά και τους διαβόητα ψυχρούς χειμώνες, κατά τους οποίους η θερμοκρασία πέφτει ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου.

Όταν αποχώρησε από την εξουσία, ο Ναζαρμπάγεφ διατήρησε τεράστια επιρροή ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας.

Όμως, ο Τοκάγεφ τον απομάκρυνε από αυτές τις θέσεις έπειτα από τις αιματηρές αναταραχές του Ιανουαρίου, που εν μέρει τροφοδοτήθηκαν από τη δυσαρέσκεια για την εξουσία που είχε ακόμη στα χέρια του ο Ναζαρμπάγεφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διαμαρτυρίες- που αρχικά ξεκίνησαν ειρηνικά, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων- άφησαν πίσω τους περισσότερους από 230 νεκρούς.