Η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρά σε αυστηρότερους περιορισμούς για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καταθέτοντας νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση των smartphones κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και των διαλειμμάτων από τον Σεπτέμβριο του 2027.

Η χώρα έρχεται να προστεθεί σε μια διεθνή τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες, ιδιαίτερα μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, επισημαίνοντας ότι το μέτρο στοχεύει στη βελτίωση της συγκέντρωσης των μαθητών και στη δημιουργία ενός πιο αποδοτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μαθητές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ούτε κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ούτε στα διαλείμματα, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η χρήση συσκευών θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που σχετίζονται με λόγους υγείας ή όταν το σχολείο κρίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

«Τα σχολεία δεν θα μπορούν να επιτρέπουν σε μαθητές να κάνουν ένα διάλειμμα με τα κινητά τους τηλέφωνα πέραν αυτών των λόγων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης.

Διεθνές κύμα περιορισμών στα smartphones

Η απόφαση της Τσεχίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια χωρών να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους.

Η Πολωνία προχώρησε πρόσφατα σε αντίστοιχους περιορισμούς, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί απαγορεύσεις ή αυστηροί κανόνες για τη χρήση smartphone στις σχολικές αίθουσες.

Οι κυβερνήσεις επικαλούνται κυρίως ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των κινητών στη συγκέντρωση των μαθητών, στη σχολική συμπεριφορά αλλά και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Παράλληλα, αρκετές χώρες εξετάζουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά, ενώ και η Βρετανία έχει ανακοινώσει σχέδια για περιορισμούς στους χρήστες κάτω των 16 ετών.

Εξετάζεται και περιορισμός social media για παιδιά

Ο Αντρέι Μπάμπις αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απαγόρευση ή περιορισμό της πρόσβασης ανηλίκων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τσεχία εξετάζει παρόμοια μέτρα με αυτά που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στην ψυχολογία, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών.

Με το νέο νομοσχέδιο, η Πράγα επιχειρεί να βάλει αυστηρότερους κανόνες στην καθημερινή επαφή των μαθητών με την τεχνολογία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη φυσική αλληλεπίδραση και στη συγκέντρωση μέσα στο σχολείο.