
Μετά την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Αρσένιο Ντομίνγκες, χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων.
Ο επικεφαλής του IMO αναφέρθηκε στους ναυτικούς που επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση, αποτίοντας φόρο τιμής στους 14 που έχασαν τη ζωή τους.
Παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης για την απομάκρυνση περισσότερων από 11.000 ναυτικών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.
BREAKING: A plan to evacuate 11,000 seafarers stranded on hundreds of ships in the Gulf through the Strait of Hormuz is under way, according to the UN shipping agency IMO, following an Iran-US ceasefire.
🔴More on https://t.co/5H0QqpfIYw pic.twitter.com/EO4YoUumf0
— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) June 23, 2026
Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ιράν, το Ομάν, τα παράκτια κράτη, τις ΗΠΑ και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Στόχος είναι η ασφαλής επιστροφή των ναυτικών και η συνέχιση του παγκόσμιου εμπορίου.