Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βελγική Le Soir αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, γιατί γνώριζε τα πάντα για τις βαλίτσες με τα χρήματα, όπως αποδεικνύεται από τα τηλεφωνήματα που έκανε αμέσως μετά και τα όσα είπε αυτή και ο σύντροφός της ως τώρα στις βελγικές Αρχές.

">

«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την Le Soir, σε μια προσπάθεια να την αθωώσει.

Όσο για το πως ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος ο Τζιόρτζι, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, είπε ότι όλα έγιναν το 2018 όταν ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής και «εγκέφαλος» Αντόνιο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Παντσέρι συμφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας του Κατάρ σχετικά με το lobbying για την χώρα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η βελγική εφημερίδα ο Τζιόρτζι ανέφερε πως η δράση επίσημα ξεκίνησε στις αρχές του 2019.

«Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά».

Στην πρώτη κατάθεσή της στους ανακριτές η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη» αναφέρει η La Repubblica.