
Στο σκοτάδι βυθίστηκε για ακόμη μία φορά η Κούβα, καθώς σημειώθηκε νέα εκτεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, η έβδομη από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο μέσω των κοινωνικών δικτύων, το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού κατέρρευσε, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε μεγάλη έκταση και επηρεάζοντας εκατομμύρια κατοίκους.
Η νέα βλάβη έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο ενεργειακός τομέας της Κούβας. Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζεται από παλαιωμένες υποδομές, ενώ οι ελλείψεις καυσίμων δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
🚨 #ÚltimaHora | Se produjo una desconexión total del Sistema Electroenergético Nacional (#SEN) en Cuba.
⚡ Las autoridades informaron que investigan las causas del fallo y activaron los protocolos de restablecimiento.
📲 En desarrollo.#Cuba #Apagón pic.twitter.com/ILWnUdBkaA— Martí Noticias (@martinoticias) September 18, 2026
Η Αβάνα αποδίδει μέρος των δυσκολιών και στις αμερικανικές κυρώσεις και στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον τομέα του πετρελαίου.
Οι διακοπές ηλεκτροδότησης αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο για τους κατοίκους του νησιού. Ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες το δίκτυο λειτουργεί, εφαρμόζονται προγραμματισμένες διακοπές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να μένουν χωρίς ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το νέο «μπλακ άουτ» εντείνει την πίεση στο ήδη επιβαρυμένο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ενώ οι αρχές καλούνται εκ νέου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί.