Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν ο πρίγκιπας Χάρι και ακόμα έξι ενάγοντες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει την αγωγή τους κατά της εκδότριας της Daily Mail.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ενάγοντες θα πρέπει να καταβάλουν αρχικά περίπου 9,54 εκατομμύρια λίρες στην Associated Newspapers Limited (ANL), ως προκαταβολή για τα δικαστικά έξοδα της εταιρείας. Η προθεσμία για την καταβολή του ποσού έχει οριστεί έως τις 28 Αυγούστου.

Στην υπόθεση συμμετείχαν, εκτός από τον Δούκα του Σάσεξ, ο Έλτον Τζον, ο σύζυγός του Ντέιβιντ Φέρνις, ο σερ Σάιμον Χιουζ, η Σάντι Φροστ, η Λιζ Χάρλεϊ και η Ντορίν Λόρενς.

Οι επτά ενάγοντες είχαν στραφεί δικαστικά κατά της Associated Newspapers, υποστηρίζοντας ότι δημοσιογράφοι και συνεργάτες της εταιρείας είχαν χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών τους.

Η ANL είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παράνομη δραστηριότητα από την πλευρά της.

Στις 7 Ιουλίου, ο δικαστής Νικλίν απέρριψε τις προσφυγές, κρίνοντας ότι οι ενάγοντες δεν κατάφεραν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

Η πολύκροτη διαδικασία περιλάμβανε καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι οι ενάγοντες. Ο πρίγκιπας Χάρι είχε ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στη Βρετανία προκειμένου να παραστεί αυτοπροσώπως στη δίκη.

Μετά την απόφαση, ο Χάρι και η Ντορίν Λόρενς δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν να αναζητήσουν «δικαιοσύνη και λογοδοσία». Παράλληλα, άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση, μιλώντας για «πλήρη και προφανή συγκάλυψη».

Η Associated Newspapers είχε ζητήσει προκαταβολή άνω των 9,9 εκατ. λιρών για τα δικαστικά της έξοδα. Η πλευρά των εναγόντων υποστήριξε ότι το ποσό θα έπρεπε να περιοριστεί σε περίπου 7,9 εκατ. λίρες.

Τελικά, το δικαστήριο όρισε την αρχική καταβολή στα 9,54 εκατ. λίρες, ενώ το συνολικό ύψος των δικαστικών εξόδων αναμένεται να καθοριστεί σε επόμενη διαδικασία.