Μια πόλη ορίζεται επίσημα από το μέγεθος του πληθυσμού της, αλλά για κάποιους, το μέγεθος των κτιρίων της είναι εξίσου σημαντικό.

Και είναι γεγονός -αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος- ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι πόλεις σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να διαμορφώσουν τον πιο εντυπωσιακό ορίζοντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Council on Tall Buildings and Urban Habitat, οι μητροπόλεις που ακολουθούν διαθέτουν τους περισσότερους ουρανοξύστες εντός των ορίων τους.

Πώς ένα κτίριο ορίζεται ως ουρανοξύστης

Δεν μπορεί κάθε πολυώροφο κτίριο να χαρακτηριστεί ουρανοξύστης, καθώς ο ορισμός της υπερκατασκευής ποικίλλει. Ωστόσο, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες συμφωνούν ότι 150 μέτρα είναι το ελάχιστο ύψος για να χαρακτηριστεί ως τέτοιος.

Με βάση αυτό το κριτήριο, το Χονγκ Κονγκ είναι η πρωτεύουσα των ουρανοξυστών στον κόσμο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com. Η πόλη της Ανατολικής Ασίας φιλοξενεί σχεδόν 550 κτίρια που φτάνουν σε ύψος πάνω από 150 μέτρα, ενώ από αυτά τα κτίρια, το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο είναι το υψηλότερο με 485, περίπου, μέτρα ύψος.

Η Σενζέν στην Κίνα συναντάται στη δεύτερη θέση με την υψηλότερη συγκέντρωση ουρανοξυστών στη λίστα. Αν και περιέχει σχεδόν 200 ουρανοξύστες λιγότερους από το Χονγκ Κονγκ, το ψηλότερο κτίριο της είναι πιο εντυπωσιακό. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ping An International Finance Centre, ύψους 600 μέτρων, που θεωρείται, μάλιστα, ο πέμπτος ψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη και στην τέταρτη το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -και τα δύο έχουν ουρανοξύστες που ξεπερνούν τον ψηλότερο του Χονγκ Κονγκ. Το One World Trade Center της Νέας Υόρκης έχει ύψος 541 μέτρα και το Burj Khalifa στο Ντουμπάι δεσπόζει στα 828 μέτρα, καθιστώντας το έτσι το ψηλότερο κτίριο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε τη λίστα με την κορυφαία δεκάδα

  1. Χονγκ Κονγκ: 546 ουρανοξύστες
  2. Σενζέν, Κίνα: 351 ουρανοξύστες
  3. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: 303 ουρανοξύστες
  4. Ντουμπάι, Η.Α.Ε.: 241 ουρανοξύστες
  5. Σαγκάη, Κίνα: 180 ουρανοξύστες
  6. Γκουανγκζού, Κίνα: 175 ουρανοξύστες
  7. Τόκιο, Ιαπωνία: 167 ουρανοξύστες
  8. Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία: 153 ουρανοξύστες
  9. Chongqing, Κίνα: 140 ουρανοξύστες
  10. Σικάγο, ΗΠΑ: 134 ουρανοξύστες