Οι δράστες, που θα κρίνονται ένοχοι για «stealthing», θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης, από 10 χρόνια έως ισόβια, σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει καταστήσει παράνομο το «stealthing» και τιμωρείται με φυλάκιση.

Το «stealthing» είναι η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, και μελέτες έχουν δείξει, ότι αυτή η πρακτική είναι ανησυχητικά πιο συνηθισμένη, από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

Τι είναι το stealthing και γιατί μπορεί να θεωρηθεί και βιασμός;

Ο νέος νόμος θα τροποποιήσει τον ισχύοντα Νόμο περί Ποινικού Δικαίου στην Αυστραλία, ορίζοντας το «stealthing» ως όταν «ένα άτομο συμφωνεί να συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα με ψευδή δήλωση (είτε ρητή είτε σιωπηρή) σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας».

Η Αυστραλή βουλευτής, Connie Bonaros, παρουσίασε τη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντας το «stealthing» ως «αποκρουστική και αηδιαστική πράξη προδοσίας» και προσθέτοντας ότι η απαγόρευση ήταν καθυστερημένη.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «τέτοιες τρομακτικές πράξεις απρέπειας αξίζουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ένα αδίκημα και ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νότιας Αυστραλίας, Kyam Maher, χαρακτήρισε το «stealthing» ως «ύπουλο» και συνέχισε ότι το νομοσχέδιο «θα διασφαλίσει ρητά, ότι το stealthing καλύπτεται από το ποινικό μας δίκαιο, και ότι οι άνθρωποι που το κάνουν θα μπορούν να κατηγορηθούν για σεξουαλικά αδικήματα… υπήρξαν πολλές εκκλήσεις από δικηγόρους να ποινικοποιηθεί αυτή η πρακτική, σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία, για να βεβαιωθούμε ότι το κρίνουμε ρητά ως έγκλημα».

Η απαγόρευση στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ακολουθεί το παράδειγμα άλλων πολιτειών, όπως της Τασμανίας, της Βικτώρια και της Επικράτειας της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας.

Πέρυσι, παρόμοιο νομοσχέδιο είχε εισαχθεί από την πρώην κυβέρνηση, αλλά δεν πέρασε από την Κάτω Βουλή πριν από τις εκλογές.

Όποιος κριθεί ένοχος βάσει της τροποποίησης του νόμου θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης από 10 χρόνια έως ισόβια.

Μια μελέτη, από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Monash, ανακάλυψε το 2018, ότι ένας στους πέντε άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες, είχαν πέσει θύματα «stealthing». Σύμφωνα με το Q News, η έρευνα διαπίστωσε, ότι το 80% των Αυστραλών συμφώνησε ότι το «stealthing» θα έπρεπε να ποινικοποιηθεί, ενώ το 65% δεν γνώριζε τι σημαίνει ο όρος.

Τι είναι το stealthing

Stealthing στο σεξ είναι η κίνηση που κάνει ο άνδρας κατά τη διάρκεια της επαφής, με την οποία βγάζει το προφυλακτικό, (που είχε φορέσει μπροστά στα μάτια της ή του συντρόφου του) χωρίς ο δεύτερος να το καταλάβει.

Η πράξη συνεχίζεται χωρίς προφυλακτικό ενώ το άλλο άτομο νομίζει ότι ο άνδρας το φοράει ακόμη.

Είναι μια ύπουλη τακτική που κάνουν συνήθως κάποιοι εραστές εν αγνοία των συντρόφων η οποία έχει πολλές επιπτώσεις όπως αυτήν της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή την πιθανότητα ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικάνικη Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη μια στις 10 γυναίκες (12%) ηλικίας 21 με 30 ετών έχουν δηλώσει ότι έχουν πέσει θύματα stealthing από τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Στην Αυστραλία δε, σε έρευνα του πανεπιστημίου Monash, διαπιστώθηκε ότι μια στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν πέσει θύματα αυτής της ύπουλης πρακτικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">