Θύελλα αντιδράσεων, ξέσπασε, εξαιτίας της ποινής που επιβλήθηκε στον αστυνομικό ο οποίος έριξε χημικά σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός είχε καταδικαστεί για «εκ προθέσεως πρόκληση σωματικής βλάβης» και «επαγγελματικό παράπτωμα», αποφυλακίστηκε αμέσως επειδή έδειξε «καλή διαγωγή», μετά από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε όπου ο εν λόγω αστυνομικός ψέκαζε με σπρέι πιπεριού μια γυναίκα, την Τζεϊντά Σουνγκούρ, που φορούσε κόκκινο φόρεμα και κρατούσε λευκή τσάντα, η οποία μάλιστα στη φωτογραφία είχε γυρισμένη την πλάτη της.

Μάλιστα, η Σουνγκούρ έγινε γνωστή κι ως «Η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα», αποτελώντας σύμβολο αντίστασης στην Τουρκία.

Του επέβαλαν να… φυτέψει 300 δέντρα

Παράλληλα, το ίδιο δικαστήριο του επέβαλε να φυτέψει 300 δέντρα, που θα τα είχε υπό την επίβλεψή του για έξι μήνες.

Το ΕΔΕΑΔ επέκρινε σήμερα την Τουρκία για ανεπαρκή τιμωρία σε βάρος του αστυνιομικού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε επικυρώσει την ποινή αυτή. Έπειτα από έφεση της Σουνγκούρ, η οποία υποστήριξε ότι ο αστυνομικός δεν είχε λάβει δίκαιη τιμωρία, οι δικαστές του ΕΔΑΔ αποφάνθηκαν ότι η Τουρκία παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει βασανιστήρια και «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση».

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τουρκία διατάχθηκε να καταβάλει στην αιτούσα 11.900 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα.

Πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών

Υπενθυμίζεται ότι η εκκένωση του πάρκου Γκεζί κλιμακώθηκε σε ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών που κινητοποίησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους για τρεις εβδομάδες, απαιτώντας την παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για αυταρχικές και ισλαμιστικές τάσεις.

Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ θανάτους, περισσότερους από 8.000 τραυματισμούς και χιλιάδες συλλήψεις.