O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα.. χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Επίσης χθες σε μια επίδειξη μονομέρειας ο κ. Άιντα στράφηκε προς την …ελληνοκυπριακή πλευρά ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιά ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβουσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;» «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβουσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιας ο κ.Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν ..»

Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση στην διαδικασία καθως ο Άιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη. Και μάλιστα ενώπιον όλων είπε ότι πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν μάλιστα είπε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου παρενεβη ο Νικος Κοτζιας κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του κ. Άιντε καθως όπως είπε δεν παρενεβη όταν η Τουρκια υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων που ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η τουρκική πρόταση είναι αυτή που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της λύσης.