Η Λευκωσία επιχειρεί να διαψεύσει το Τελ Αβίβ ότι το ερευνητικό πλοίο Bat Galim (φωτό) του Ισραήλ εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ μετά από απειλητικό μήνυμα με το οποίο απαιτούσε την αποχώρησή του από την «τουρκική ΑΟΖ» τουρκικού πολεμικού.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε επιβεβαίωση του συμβάντος από το υπουργείο Υποδομών Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ.

Το επεισόδιο αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει χώρα κανένα επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανάμεσα σε πλοία της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Φυσικά δεν έχει καμία αρμοδιότητα αφού δεν ενεπλάκη καθόλου η Κυπριακή Δημοκρατία στο επεισόδιο, άρα δεν έχει γνώση των συνθηκών του επειαοδίου. Απλά στο σκάφος επέβαινε ένας Κύπριος ερευνητής.

Σήμερα, όμως, μετά το συμβάν, το Ισραήλ προχώρησε σε αεροναυτική άσκηση στην περιοχή, η οποία προφανώς δεν είναι άσχετη με το επεισόδιο.

Η ισραηλινή άσκηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση:


Το παρακάτω tweet δείχνει τις περιοχές που ανεφοδιάζονται τα ισραηλινά μαχητικά από τα εναέρια τάνκερ (να μην αναφέρουμε ότι τα αεροσκάφη-τάνκερ τα πούλησε η… Ελλάδα από τα αποθέματα των επιβατικών Β707 της Ολυμπιακής στο Ισραήλ, γιατί θα μελαγχολήσουμε όλοι για μία ακόμα φορά):


Γιατί η Λευκωσία προχώρησε στην «διάψευση»; Γιατί πλέον ανησυχεί ότι οι εταιρείες που έχουν αγοράσει δικαιώματα για έρευνες στα βυθοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, φοβούμενες την τουρκική επίθεση.

Οπως έγινε και με την ιταλική ΕΝΙ το 2018. \

Και αν η Τουρκία ζητεί από ισραηλινό πλοίο «να φύγει για να μην το βυθίσει» τότε, τι τύχη έχουν όλοι οι άλλοι;

Αυτός είναι ο λόγος που η Λευκωσία διαψεύδει, αλλά το γεγονός δεν αλλάζει…

Να πούμε ότι το 2020 μέχρι και τις αρχές του 2021, προγραμματίζονται από την Λευκωσία εννέα νέες γεωτρήσεις.

Οι έξι από αυτές θα γίνουν από την κοινοπραξία TOTAL-ENI. Άλλες – τουλάχιστον δύο– θα γίνουν από την ExxonMobil – Qatar Petroleum στο κοίτασμα «Γλαύκος» και θα είναι επιβεβαιωτικές, με προσδοκίες για διαπιστώσεις που θα αυξήσουν ελαφρά τους αριθμούς που αφορούν τον «Γλαύκο», αλλά και θα προετοιμάσουν για εκμετάλλευσή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εν λόγω κοινοπραξία θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επι τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.