
Η Ζεντάγια προκάλεσε συζητήσεις με την εμφάνισή της στην πρεμιέρα της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν στο Λονδίνο, καθώς επέλεξε να φορέσει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ηλικίας περίπου 3.000 ετών.
Τα εντυπωσιακά κοσμήματα αποτελούνται από χρυσούς δίσκους 18 καρατίων, οι οποίοι χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία π.Χ. και συνδέονται με τον θησαυρό Ziwiye, που ανακαλύφθηκε στο Ιράν.
Τα αρχαία αντικείμενα μετατράπηκαν σε σκουλαρίκια από τον κοσμηματοπώλη Γκλεν Σπίρο, με την προσθήκη διαμαντιών, χωρίς –όπως αναφέρει η εταιρεία που τα διαθέτει– να υποστούν μόνιμη αλλοίωση.
Η εμφάνιση της ηθοποιού, η οποία στην ταινία υποδύεται τη θεά Αθηνά, αρχικά εντυπωσίασε το κοινό, καθώς το στυλ της ταίριαζε με το αρχαιοελληνικό ύφος που έχει υιοθετήσει στις εμφανίσεις της για την προώθηση της ταινίας. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σκουλαρίκια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Πολλοί χρήστες στα social media εξέφρασαν την άποψη ότι αρχαιολογικά αντικείμενα τέτοιας αξίας δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ μόδας, αλλά να εκτίθενται σε μουσεία ή να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους.
Άλλοι υποστήριξαν ότι η εμφάνιση της Ζεντάγια ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν και έφερε στο προσκήνιο την καλλιτεχνική αξία αρχαίων πολιτισμών.
Η εταιρεία Barron London, στην οποία ανήκουν σήμερα τα σκουλαρίκια, τόνισε ότι τα κοσμήματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να προστατεύουν τα αρχικά αρχαία κομμάτια και υπογράμμισε πως η χρήση τους μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρά τις διαφορετικές απόψεις, η εμφάνιση της Ζεντάγια κατάφερε για ακόμη μία φορά να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αυτή τη φορά όχι μόνο για την αισθητική της, αλλά και για τη μεγάλη συζήτηση γύρω από την προστασία και την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων.