Το ιαπωνικό Wagyu είναι ένα από τα πιο φημισμένα και ακριβότερα είδη βοδινού κρέατος στον κόσμο, καθώς μπορεί να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα… 400 ευρώ το κιλό!

Η κορυφαία κατηγορία του είναι το A5 Wagyu, το οποίο διακρίνεται για τον υψηλό βαθμό μαρμάρωσης, δηλαδή την έντονη παρουσία ενδομυϊκού λίπους μέσα στις ίνες του κρέατος.

Η βαθμίδα «A» αναφέρεται στην απόδοση κρέατος (yield grade), ενώ ο αριθμός «5» είναι η ανώτατη αξιολόγηση ποιότητας, που αποδίδεται με βάση το χρώμα, την υφή, την απαλότητα και το ποσοστό μαρμάρωσης.

Η ιδιαίτερη ανατροφή των ζώων, η ελεγχόμενη διατροφή και οι αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής στην Ιαπωνία συμβάλλουν στο να θεωρείται το A5 Wagyu μοναδικό σε γεύση και υφή.

Η τιμή του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με το κομμάτι και την αγορά.

Το A5 Wagyu καταναλώνεται συνήθως σε μικρές ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος και προτείνεται να μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να αναδειχθεί η γεύση και η χαρακτηριστική του υφή.