Αν έχεις νιώσει ποτέ το στόμα σου να μυρμηγκιάζει μετά από μερικές μπουκιές ανανά, δεν είσαι μόνος – και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό το περίεργο φαινόμενο.

Παρόλο που ο ανανάς είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο και συστήνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να προκαλέσει μια παράξενη αίσθηση σε γλώσσα και ουρανίσκο.

">

Όπως εξηγείται, ο λόγος είναι οι ραφίδες – μικροσκοπικές, βελονοειδείς κρυσταλλικές δομές που υπάρχουν στον ανανά και μπορούν να ερεθίσουν τη στοματική κοιλότητα.

Οι ραφίδες είναι μικρές «βελόνες» από οξαλικό ασβέστιο, ένα αδιάλυτο άλας που ερεθίζει τους ιστούς στο στόμα. Αυτοί οι μικροκρύσταλλοι έχουν σχήμα βελόνας και μπορούν να διαπεράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες, δημιουργώντας το αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή καψίματος.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό του φυτού. Όταν ο καρπός τραυματίζεται ή δαγκώνεται, οι ραφίδες ενεργοποιούνται και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα αυτού που τον καταναλώνει.

Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ήπια αιμορραγία ή έντονο ερεθισμό, πολλοί συνεχίζουν να τρώνε ανανά ακάθεκτοι – κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν χιουμοριστικά ότι «το φρούτο είναι τόσο καλό που σε… πολεμάει για να μην το φας».

Ένα είναι σίγουρο: η αίσθηση που προκαλεί ο ανανάς δεν είναι στη φαντασία μας, αλλά έχει επιστημονική βάση.