Λάθος μαγειρεμένο, θεωρείται πιο επικίνδυνο και από το δηλητήριο κυάνιο. Το ψάρι Fugu και οι πολλές παραλλαγές του σε συνταγές είναι από τα πιο επικίνδυνα εδέσματα που μπορείτε να φάτε.

Πρόκειται για ένα ψάρι που συναντάς κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια στην Ιαπωνία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει και τον υπόλοιπο κόσμο, αφού κάποιοι σεφ ψάχνουν πάντα το πιο εξεζητημένο.

Το ψάρι αυτό είναι δηλητηριώδες γιατί περιέχει μία ουσία που ονομάζετε tetrodotoxin. Η ουσία αυτή εντοπίζεται στα όργανα του ψαριού και κυρίως στο συκώτι, τις ωοθήκες και τα μάτια του. Το δέρμα του από την άλλη, συνήθως είναι μη δηλητηριώδες.

Μάλιστα το κράτος της Ιαπωνίας δίνει το δικαίωμα μόνο σε πιστοποιημένους σεφ να το μαγειρεύουν, όμως πολλές φορές στις τοπικές αγορές υπάρχουν μάγειρες που το χρησιμοποιούν χωρίς να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις.

Δεν υπάρχει αντίδοτο, και όταν εκτεθείς στο δηλητήριο του, οι μύες σταματούν να λειτουργούν και πεθαίνεις από ασφυξία.

Μάλιστα έχει και το δικό του ειδικό μαχαίρι, το «fugu hiki», το οποίο φυλάσσεται μακριά από άλλα σκεύη, και αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι σούσι, αλλά περίφημο είναι το Fugu κατσαρόλας, όπου το ψάρι λιώνει και δίνει στη σούπα μια μοναδική γεύση, όπως λένε οι μεγαλύτεροι γευσιγνώστες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">