
Το Taste Atlas ανέδειξε τους 100 καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο, ενώ στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων περιοχών για φαγητό βρίσκονται πέντε ελληνικοί.
Στην πρώτη και την δεύτερη θέση της λίστας, εντοπίζουμε δύο ιταλικές περιφέρειες, την Καμπανία και την Εμίλια-Ρομάνια με 4.47 και 4.45 στα πέντε αστεράκια. Οι δύο περιοχές φημίζονται για τις πίτσες, τις μακαρονάδες μπολονέζ, τα λαζάνια, τα τορτελίνια και την σάλτσα μαρινάρα.
Στην τρίτη θέση με 4.42 ακολουθεί η Κρήτη. Όσο για τα πιάτα που είναι στη λίστα με τα δημοφιλέστερα του Taste Atlas στην Κρήτη, πρώτος είναι ο ντάκος ενώ ακολουθεί η πορτοκαλόπιτα, η στάκα με αυγά, τα καλτσούνια και το αντικριστό. Ακολουθεί ακόμα μία ιταλική περιφέρεια, η Σικελία, που φημίζεται για τα καννόλι, τις μελιτζάνες με παρμεζάνα, την μακαρονάδα αλά Νόρμα και την γρανίτα.
TasteAtlas World Food Awards. These are the 100 best food regions in the world. View more: https://t.co/GsgYVXIJaW pic.twitter.com/0asUNnugAR
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 8, 2025
Στη συνέχεια της λίστας συναντάμε ακόμα μία ελληνική περιοχή, την Μακεδονία. Σύμφωνα με το Taste Atlas, τα δημοφιλέστερα φαγητά της Μακεδονίας που είναι στην πέμπτη θέση είναι τα εξής: μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα πανοράματος, μανιταρόπιτα και ακανές Σερρών.
Στην έκτη θέση φιγουράρουν οι Κυκλάδες με δημοφιλέστερα πιάτα τα εξής: τοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τιρένια Κιμώλου και μελόπιτα Σίφνου. Ακολουθεί στην έβδομη η Τοσκάνη της Ιταλίας για να έρθει στην όγδοη ακόμα μία ελληνική, η Πελοπόννησος. Δημοφιλέστερη είναι η γουρουνοπούλα Καλαμάτας και ακολουθεί το κουνουπίδι καπαμά, η τσουχτή Μάνης και οι πέτουλες Μεσσηνίας.
Στην ένατη θέση είναι η Αλεντέζου στην Πορτογαλία για να κλείσει τη δεκάδα το βόρειο Αιγαίο με δημοφιλέστερα πιάτα τα μαμούλια Χίου, τους σαμσάδες Λήμνου, το σουφικό Ικαρίας, τα μασουράκια Χίου και τα βενιζελικά Λήμνου.
Στη λίστα με τις 100 περιοχές, συναντάμε επιπλέον τρεις εκτός της πρώτης δεκάδες. Συγκεκριμένα, στην 15η θέση είναι η Θεσσαλία με δημοφιλέστερα τα εξής: κασέρι, μανούρι, κουνέλι στιφάδο, αστακομακαρονάδα, γαλοτύρι.
Τα Ιόνια Νησιά φιγουράρουν στην 37η θέση με δημοφιλέστερα: παστιτσάδα Κέρκυρας, μαντολάτο, σοφρίτο, μπουρδέτο Κέρκυρας, ζακυνθινή «φρυγανιά». Στην 68η θέση είναι οι Σποράδες με δημοφιλέστερα φαγητά: στιφάδο Σκιάθου, αστακομακαρονάδα Σκύρου, σκοπελίτικη τυρόπιτα, τόνος Αλοννήσου, φουσκάκια Αλοννήσου.
Τελευταία ελληνική συμμετοχή είναι στην 93η θέση της λίστας, που σύμφωνα με το Taste Atlas φημίζεται για το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το σύγκλινο.