Η μαγιονέζα είναι μία από τις παλαιότερες και πιο βασικές σάλτσες στη γαστρονομία. Ποιος, όμως, είναι εκείνος που την εμπνεύστηκε και γιατί οφείλει την ύπαρξή της και το όνομά της σε δύο λάθη;

Η μαγιονέζα πρωτοδημιουργήθηκε το 1756 από το σεφ του Λουί Φρανσουά Αρμάν Ντε Βινιερό Ντι Πλεσί, υποκαθιστώντας -ως λύση ανάγκης- μια σάλτσα από κρέμα και αβγό που είχε ζητήσει ο δούκας, όταν ο σεφ -που δεν μάθαμε ποτέ το όνομά του- διαπίστωσε ότι είχε ξεμείνει από κρέμα. Η αυθεντική ονομασία της ήταν «Mahonnaise».

Ωστόσο, το 1841, όταν πλέον η σάλτσα είχε αρχίσει ήδη να «κυκλοφορεί» στα σπίτια της υψηλής κοινωνίας της Γαλλίας, κάποιος τυπογράφος ενός από τους πρώτους μαγειρικούς οδηγούς έβαλε κατά λάθος το γράμμα «h» ανάποδα κι έτσι τυπώθηκε ως «y», με αποτέλεσμα η «Mahonnaise» να μαθευτεί στο ευρύ κοινό ως «Mayonnaise» και στα ελληνικά ως μαγιονέζα.

Tην πρώτη έτοιμη μαγιονέζα, η οποία βγήκε στο εμπόριο, την έφτιαξε ένας νεαρός Γερμανός μετανάστης στις ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Χέλμαν. Ο 27χρονος έφθασε στη Νέα Υόρκη το 1903. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε μια κοπέλα, η οποία -εκτός των άλλων- έφτιαχνε καταπληκτική μαγιονέζα, την οποία διέθετε στο μαγαζί με ντελικατέσεν που είχε ανοίξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήταν τόσο δημοφιλής, που ο Ρίτσαρντ Χέλμαν την πουλούσε στους ξύλινους κάδους που χρησιμοποιούσε για να ζυγίζει το βούτυρο. Αρχικά, την παρασκεύαζε σε δύο διαφορετικούς τύπους και για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους έβαλε στον έναν μια μπλε κορδέλα. Ήταν τέτοια η ζήτηση της συσκευασίας με την κορδέλα που το 1912 σχεδίασε τη φίρμα «Μπλε κορδέλα» κι άρχισε να την πουλάει σε γυάλινα βάζα.