Το Acqua di S.M. Novella είναι το πιο παλιό άρωμα! Ονομάζεται επίσης και Acqua della Regina, που σημαίνει “το νερό της βασίλισσας”, καθώς χρονολογείται από το 1533 μετά Χριστόν!

Βασίζεται στη συνταγή ενός αρώματος που φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τους Δομινικανούς μοναχούς της Santa Maria Novella για την Catherine de’ Medici (Κατερίνα των Μεδίκων), το 1533 ως δώρο για το γάμο της με τον μελλοντικό σύζυγό της, βασιλιά Ερρίκο Β’ της Γαλλίας, γνωστό στα ιταλικά ως Enrico di Valois.

Προορισμένο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, ήταν ένα από τα πρώτα αρώματα στον κόσμο με βάση το αλκοόλ και οι κύριες νότες του είναι φωτεινά, φρέσκα εσπεριδοειδή με λεβάντα, δεντρολίβανο και «ανατολίτικα γλυκά βότανα».

Δείτε φωτογραφία του αρώματος όπως πωλείται σήμερα:

Σήμερα, αποτελείται από εσπεριδοειδή, νερόλι, πετιτγκρέιν, δεντρολίβανο, λεβάντα, Γαρύφαλλο, μόσχο και πατσουλί.