Εκτός από την Παρασκευή και 13 πολλοί θεωρούν γρουσούζικη μέρη και την Τρίτη και 13.
Οι Αγγλοσάξονες αλλά και οι Αμερικάνοι, θεωρούν γρουσούζικη μέρα την Παρασκευή και 13.
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12. 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Χριστού.
Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.
Η άποψη που έχει επικρατήσει για την «Τρίτη και 13» είναι πως η μέρα αυτή θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Μπορεί βέβαια το ημερολόγιο να έδειχνε 29 και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη, καθώς την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.
Όπως παρατηρεί, μάλιστα, ο «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
Τη γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.
Παρόλο που οι πιστεύοντες στην ατυχία της Τρίτης και της 13ης είναι λιγότεροι σήμερα, η παράδοση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές περιοχές και κοινότητες, και ορισμένοι ακόμη αποφεύγουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας.