Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο χάρτη της Καραϊβικής ίσως το μάτι σας πέσει πάνω σε δύο ονόματα νησιών που έχουν ελληνικά ονόματα.

Οι Μπαχάμες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, στο οποίο πολλοί ονειρεύονται να πάνε. Εάν ποτέ καταφέρετε και πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τα δύο νησιά που θυμίζουν κάτι από Ελλάδα. Το πρώτο έχει μια ξεκάθαρα ελληνική ονομασία, ενώ είναι πασίγνωστο για τη γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί ως το «στενότερο σημείο του κόσμου». Το δεύτερο έχει το ίδιο όνομα με ένα νησί των Κυκλάδων.

Το πρώτο νησί ονομάζεται «Ελευθέρα». Το όνομά του έχει ξεκάθαρη ελληνική ρίζα. Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας και ο πληθυσμός του φθάνει τις 11.000. Αρχικά κατοικούνταν από τους Ταΐνο, τους οποίους οι Ισπανοί άποικοι μετέφεραν στο νησί Ισπανιόλα όπου σιγά σιγά σε σαράντα χρόνια τους «εξαφάνισαν». Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν τον 17ο αιώνα ήταν οι Πουριτανοί «Eleutherian Adventurers», από τους οποίους πήρε το όνομά του το νησί.

Στα αξιοθέατα του νησιού ανήκει η γέφυρα «Glass Window», που έχει χαρακτηριστεί ως το «στενότερο σημείο του κόσμου», αλλά και το «Queen’s Bath», μια σειρά από φυσικές πισίνες, οι οποίες έχουν σχηματιστεί ανάμεσα στους βράχους.

Το δεύτερο νησί είναι η Άνδρος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν τους δορυφόρους τριών μεγαλύτερων: της Βόρειας Άνδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου. Αρχικά το νησί ονομαζόταν «Εσπίρτου Σάντου», με το τωρινό όνομά του να προκύπτει κατά την περίοδο της βρετανικής κατοχής του νησιού.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οφείλεται στο Σερ Έντμουντ Άντρος, το διοικητή των Μπαρμπέιντος και μετέπειτα της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας. Άλλοι ισχυρίζονται πως πήρε το όνομά του από τους κατοίκους του νησιού «St. Andro Island», οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί. Υπάρχει και μία θεωρία που λέει πως πήρε το όνομά του από Έλληνες σφουγγαράδες, που έφθασαν στην περιοχή, επειδή ήταν πλούσια σε σφουγγάρια.