
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 8,4% στα 80,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 365%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή χονδρεμπορικής από τα 64 ευρώ αυξήθηκε στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή το κόστος ανέβηκε κατά 211%.
Η σημερινή άνοδος των τιμών αποδίδεται στις χαμηλές εισροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που απογοήτευσαν τους traders που ανέμεναν πως η Gazprom θα γέμιζε τους αποθηκευτικούς χώρους της ΕΕ.
Οι χαμηλές εισροές από τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες, όπως αναφέρουν, που πυροδότησαν την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ.
Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:
Η ανάκαμψη της ζήτησης προϊόντων μετά την άρση των lockdown της πανδημίας ήταν πέραν των αναμενόμενων ισχυρή και απότομη. Ετσι για την παραγωγή τους απαιτήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από φυσικό αέριο που παράγεται από τη ρωσική Gazprom. Εν προκειμένω η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2 είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της παροχής περισσότερων ποσοτήτων αερίου από τους άλλους αγωγούς που ελέγχει η Ρωσία.
Η εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.
Η ενεργειακή μετάβαση κινείται χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας.