Αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.

Την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους συντροφεύει ολόκληρη τη διάρκεια του 2023, καλούνται να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Την ίδια ώρα είναι στα «σκαριά» η αύξηση των ποσών των εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν από τους μη μισθωτούς από αυτό τον μήνα κιόλας.

Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση: Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και τα «μπλοκάκια».

Η αύξηση των εισφορών θα είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι υπολογίζεται πως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν σε ποσοστό που δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 10%.

Τα σενάρια για «ψαλίδι» στις αυξήσεις

Πάντως προκειμένου να αντισταθμιστεί έως έναν βαθμό η αύξηση, υπάρχουν σκέψεις για «διαγραφή» των εισφορών, οι οποίες συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ, πρ. ΟΑΕΔ), σταθερού ύψους 10€.

Πάντως σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!