Από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας εγκρίθηκε την Τετάρτη, ο προϋπολογισμός του 2013 που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας και μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία της χώρας, αποφεύγοντας επί του παρόντος μια πολιτική κρίση που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης διασωθείσας χώρας.

Η ψήφιση των μέτρων ωστόσο, που σηματοδοτεί άλλον έναν χρόνο σκληρής λιτότητας, ενίσχυσε την κοινωνική δυσαρέσκεια, με τους Πορτογάλους να έχουν προγραμματίσει διαδήλωση αργότερα έξω από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης το 2013, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι μεγάλες αυξήσεις φόρων που σχεδιάζει θα εμβαθύνουν την κρίση.

Παρά τις αντιρρήσεις πολλών βουλευτών, τα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού ψήφισαν τελικά τα σκληρά μέτρα του προϋπολογισμού που προβλέπουν, εκτός των άλλων, αυξήσεις φόρων ύψους 4,3 δις. ευρώ σε περικοπές δαπανών 1 δις. ευρώ.

«Δεδομένης της κρίσιμης κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορούμε να αντέξουμε μια πολιτική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Paulo Portas.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr