Η τουρκική λίρα βούτηξε σε νέο χαμηλό οκτώμισι μηνών σήμερα, σπάζοντας και το φραγμα των 6.1 λιρών προς ένα δολάριο – καθώς η αγορά απορρίπτει την τελευταία μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της χώρας ως μη ρεαλιστική:

Οι διαδοχικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος που έχει διατάξει ο Ερντογάν, έχει τροφοδοτήσει μια απίστευτη φούσκα στην πίστωση η οποία απειλεί την τουρκική οικονομία με υπερθέρμανση και την τουρκική λίρα με κατάρρευση.

Η ισοτιμία της με το δολάριο άγγιξε ως και το 6,1019 σήμερα – η υψηλότερη τιμή (άρα χαμηλότερη αξία) από τις 24 Μαίου.

Βουτιά φαίνεται πως κάνει τον τελευταίο καιρό η τουρκική λίρα, καθώς σημείωσε νέο χαμηλό ύψους 6,1. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να «μοιράζει» καταναλωτικά δάνεια και να τα έχει οδηγήσει σε ιστορικό ψηλό, όμως η φούσκα φαίνεται πως είναι έτοιμη να σκάσει.

O Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγους του Institute of International Finance (IIF) επισημαίνει σε σημερινή του ανάλυση ότι η αύξηση του δανεισμού σε λίρες από τις τουρκικές τράπεζες ήταν η τεχνική με την οποία ο Ερντογάν ενίσχυε την ανάπτυξη.

Ωστόσο οι τελευταίες μειώσεις επιτοκίων έχουν όλο και πιο μικρή θετική επίδραση στο ΑΕΠ, δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της λίρας.

Η πιο μεγάλη φούσκα είναι τώρα

Η φούσκα στην πίστωση που ξεκίνησε το 2020 είναι εντυπωσιακή:

Το χαρακτηριστικό της τελευταίας νομισματικής φούσκας είναι ότι αυξηθηκαν υπερβολικά τα καταναλωτικά δάνεια των Τούρκων. Έχουν κάνει ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και το υψηλό επίπεδο του 2017 -το οποίο είχε προηγηθεί της μεγάλης κρίσης του τουρκικού νομίσματος το 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο αυτή η αύξηση στην πίστωση είναι αμφίβολο δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική ανάπτυξη καθώς είναι αντίστοιχη με την περσινη: Για να έχει θετικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ μια αύξηση της πίστωσης, θα πρέπει να είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την προηγούμενη περίοδο σύγκρισης, εξηγεί ο Μπρουκς. Αλλά ταυτόχρονα -και χωρίς να έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη – η αυξηση της φθηνής πίστωσης αποσταθεροποιεί περαιτέρω τα θεμέλια του τουρκικού νομίσματος.