H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στην Credit Suisse 50,6 δισ. ευρώ, η οποία μετά το κραχ της Τετάρτης με τις μετοχές της να κατακρημνίζονται και να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%, έσπευσε να ζητήσει άμεση βοήθεια.

Όπως αναφέρει η ελβετική Κεντρική Τράπεζα, «θα ενισχύσει προληπτικά την ρευστότητά της» σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας, σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

">

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρεμβαίνει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Η τράπεζα αυτή έχει τεράστιο οικονομικό μέγεθος και επηρεάζει άμεσα όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως και τις υπόλοιπες ελβετικές.

Αν πτωχεύσει η καταστροφή που θα υποστούν τα δυτικά τραπεζικά συστήματα θα είναι «πυρηνικών διαστάσεων».

Κι όλα αυτά προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό, που με την σειρά του έφερε αύξηση των επιτοκίων τα οποία επιτόκια εν τέλει πτωχεύουν τράπεζες γιατί απλούστατα κανείς δεν μπορεί μετά να αποπληρώσει τα δάνειά τους.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές έκρουσε και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom, μετά από την κατρακύλα της ελβετικής Credit Suisse που αναγκάστηκε να ζητήσει κρατική στήριξη.

Ο ίδιος σχολίασε ότι η κρίση της Credit Suisse είναι «ώρα Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, τον Αύγουστο του 2007, όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “ώρα Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία» έγραψε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.