Δανεικά από το EFSF και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις 9 δισ. κατ’ ελάχιστον ή έως και 13 δισ. το μέγιστο, θα διατεθούν προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα από την αγορά, το υπουργείο Εξωτερικών και εδώ αρχίζουν σοβαρότατα ερωτήματα για το βιώσιμο του εγχειρήματος: Πως είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις που ούτε έχουν ξεκινήσει; Κατ’αρχήν στην Ελλάδα, όπου και να πάει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκει πόρτες κλειστές. Ούτε οι τράπεζες, ούΤε τα ταμεία θα δώσουν έστω και ένα ομόλογο. Ακόμα και αν οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία διέθεταν ομόλογα ονομαστικής αξίας 33 δισ. στο ελληνικό δημόσιο σε τιμή 28,3 σεντ ανά ευρώ, δεν επαρκούν για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Άρα πέφτουμε σε νύχια των ξένων κορακιών που είναι τα κερδοσκοπικά funds που αγόραζαν στο 0,11- 0,25 ευρώ.

Αλλά και στους ξένους ομολογιούχους που κατέχουν τα ομόλογα των 4 δισ  που είχαν εξαιρεθεί από το Psi του Μαρτίου και τα οποία φυσικά ούτε για αστείο δεν θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ταμείου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις δήλωνε εκ νέου πως το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα προτού η χώρα ολοκληρώσει την επαναγορά των ομολόγων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις  σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθήσει στενά την πορεία της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και μετά θα παρουσιάσει στο ΔΣ του ταμείου το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει για την συγκεκριμένη τιμή επαναγοράς που αναμένει το Ταμείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr